La novel.la d'aventures

Anem a reprendre això de les llistes, que ho tinc una miqueta abandonat, darrerament. En aquesta ocasió anem a parlar de les millors novel.les d'aventures. I, concretament, em penso centrar en les novel.les clàssiques d'aventures, aquelles que van ser escrites cap a finals del Segle XIX o principis del XX. Llibres que sovint foren publicats per entregues als diaris de l'època i que quasi sempre tenen força característiques en comú; a saber: localitzacions exòtiques (l'exploració de indrets desconeguts es portava molt llavors), herois populars, enemics dolentíssims, acció trepidant...
Aquestes són les millors novel.les que he llegit sobre el tema, quasi totes elles per no dir totes, de jovenet. Pero segur que n'hi ha moltes molt bones que no conec, així que si algú en sap d'alguna que hi hauria de ser a la llista, que ho digui!

1 - L'illa del tresor. (Robert L. Stevenson, 1883)
El paradigma. La novel.la d'aventures per excel.lència, amb tots els elements que defineixen el gènere: pirates, velers, viatges, illes perdudes, tresors amagats, motins... Jim Hawkins, un noi de quinze anys, es fa amb un mapa en extranyes circumstàncies del que sembla una illa amb un tresor amagat i s'embarca en el que suposarà l'aventura de la seva vida. Magníficament escrita, encara l'he rellegida fa poquet. Una festa.

2 - La volta al món en 80 dies. (Jules Verne, 1872)
Podia haver posat qualsevol de Verne ja que totes són magnífiques (l'Illa misteriosa, Viatge al centre de la terra, 5 setmanes en globus...) però aquesta és la primera que vaig llegir i la que em fa més gràcia. Phileas Fogg, un estereotípic lord anglès, es juga tota la seva fortuna amb els seus companys del Reform Club a que pot donar la volta al món en menys de 80 dies. I acompanyat del seu criat ho intentará. Aventures de tot tipus.

3 - Els tres mosqueters. (Alexandre Dumas, 1844)
Aquesta no encaixa gaire en les premises perque es una novel.la històrica, pero com la considero d'aventures i m'agrada molt, la hi incloc. D'Artagnan, un jove de províncies, entra com a cadet en la guardia dels Mosqueters del Rei, es fa amic d'un trio de mosqueters i amb ells viurà mil-i-una aventures. Duels a espasa, intrigues de palau, dolents mítics...

4 - Moby Dick. (Herman Melville, 1851)
Moby Dick té, com passa sovint, més d'un nivell de lectura. Alguns hi han volgut veure paral.lelismes bíblics o religiosos, pero si ens centrem en la història que explica, es tracta d'una magnífica novel.la de gènere. Ismael, un jove mariner, entra de servei en el balener Pequod on coneixerà al Capita Achab, un home que viu obsessionat per la venjança contra una balena que li va arrencar una cama. La primera frase d'aquest llibre "Call me Ishmael" és una de les més conegudes de la literatura mundial.

5 - Beau Geste. (P.C. Wren, 1924)
Ho reconec, aquest llibre és una debilitat particular, pero crec que és perfectament mereixedor de ser entre les millors novel.les d'aventures. Un jove de l'alta societat anglesa es veu obligat a apuntar-se a la Legió Francesa amb els seus germans fugint d'un greu problema familiar. Destinats al nord d'Africa, allà coneixeran al terrible Sargent Lejeune i hauran de defensar un petit fort dels atacs dels tuaregs.

6 - Sandokan. (Emilio Sagari, 1883)
Emilio Salgari va escriure una sèrie de novel.les, onze en total, que expliquen les aventures d'un grup de pirates, els Tigres de la Malàisia, en la seva eterna lluita contra els colonitzadors anglesos i holandesos i el Rajà de Sarawak. Exotisme, batalles navals i amors impossibles. Hi ha una sèrie de TV italiana dels anys 70, basada en les primeres novel.les, que va tenir molt d'èxit per aquí.

7 - Kim de l'Índia. (Rudyard Kipling, 1901)
Kim és un orfe irlandès que creix als carrers de Lahore, l'actual Pakistan. I que a partir d'una sèrie de circumstàncies, s'embarcarà en un viatge iniciàtic que li servirà a Kipling (inmigrant anglès a la India ell mateix) per construir una magnífica visió de l'Índia colonial ocupada per l'imperi britànic.

8 - La crida del bosc. (Jack London, 1902)
De fet, la vida de Jack London ja és en si una novel.la d'aventures. Viatger, explorador, contrabandista, buscador d'or i, per fi, escriptor d'èxit. Aquesta novel.la se situa a les mateixes regions on ell va viure durant gran part de la seva vida, a les riberes del riu Yukon a Alaska durant la Febre d'or, i explica la història de Buck, un gos domèstic que es robat i venut per formar part d'un tir de trineus.

9 - Les mines del rei Salomó. (H.R. Haggard, 1885)
Àfrica, les terres desconegudes i l'afany per descobrir nous territoris estaven de moda a l'Anglaterra victoriana de finals del segle XIX. Per això, aquesta novel.la, la primera que centrava les aventures al continent africà, va tenir un èxit brutal i el seu protagonista, l'explorador Allan Quatermain va ser el personatge principal de uns quants llibres posteriors. En aquest, Quatermain és llogat com a guia per uns cavallers anglesos per buscar el seu germà desaparegut a Sud-Africa quan marxava a buscar les mítiques mines de diamants del Rei Salomó.

10 - Tarzan. (Edgar R. Burroughs)
Un altre novel.la localitzada a les selves africanes que pren com a base el mite del salvatge innocent del que ja n'havia parlat l'il.lustrat Rousseau un segle abans. Tarzan, un nen anglès (com no...) que en realitat es diu John Clayton, es adoptat pels goril.les després de que els seus pares morin en un naufragi a les costes africanes i creixerà com un d'ells. Protagonista d'una exitosa sèrie de novel.les i d'adaptacions cinematogràfiques que tots coneixem.

11 - Robinson Crusoe. (Daniel Defoe, 1719)
La més antiga de totes i la primera en relatar les aventures en un altre escenari clàssic, l'illa deserta. Robinson Crusoe marxa d'una ciutat anglesa per fer un viatge en barco i, després de nombroses aventures (atacs pirates, esclau, granger al Brasil...) naufraga en el que sembla qué és una illa deserta. Ara, l'aventura serà sobreviure. Un altre novel.la d'èxit immediat a l'època.

12 - Les aventures de Tom Sawyer (Mark Twain, 1876)
Aquesta darrera elecció no és una novel.la d'aventures, si ens basem en les premises que hem proposat al principi. Realment són les aventures d'un grup de nois en un petit poble de la riba del Mississippi, pero es tracta d'una de les obres mestres de la literatura de tots els temps. Amb una galeria de personatges genials, con Huck Finn, i una sèrie d'escenes inoblidables (el barco de vapor al riu, l'illa, l'aventura de les coves...)

Comentarios

  1. No sé si entra en el perfil, però una de les meves preferides i que també vaig llegir de joveneta (ai, que malament sóna això) és Capitanes Intrépidos (Rudyard Kipling, 1897).

    Es tracta de la història d'un petit millonari mimat que cau d'un creuer de luxe, i és recollit per un vaixell de pescadors i s'haurà de guanyar la vida treballant. Es tracta d'una novel.la d'iniciació i d'aventures.

    Extraordinària també l'adaptació cinematogràfica de Victor Fleming (1937), protagonitzada per Spencer Tracy.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

EL ÚLTIMO WEYNFELDT, Martin Suter

SANT JORDI 2023. UNES QUANTES RECOMANACIONS BEN VARIADES

El mapa dels detectius