L'HOME DE LA MALETA. Ramon Solsona




No coneixia la vessant novel.lística de Ramon Solsona. De fet només l'havia sentit en programes de ràdio fent de col.laborador o llegit en articles a la premsa, sempre com a lingüísta. Pero el fet d'haver llegit bones crítiques i que fós el premi Sant Jordi del 2010 em va picar la curiositat i va caure a la collita de la darrera Diada de Sant Jordi. I ha valgut molt la pena.

L'home de la maleta és la setena novel.la de Ramon Solsona i explica la història d'un avi, rondinaire i ancorat en el passat, que quan es queda sol després de la mort de la seva dona decideix vendre's el pis i anar a viure un mes amb cada una de les seves tres filles, previ repartiment dels diners de la venda. La convivència amb les tres famílies, a quina més particular, la relació amb els seus dos amics de l'anima, tots tres músics i integrants del grup Bella Aurora i unes memòries força apòcrifes (o no) conformen un relat nostàlgic, quasi sempre amb to humorístic i amb un puntet de misteri que condueix a un magnífic final que a mi m'ha agradat molt.

L'únic però que li posaria a la novel.la, si n'hagués de posar-ne algun, és que quan la narració és en primera persona l'autor escriu com parla el seu protagonista, amb un llenguatge plè d'incorreccions, estirabots i paraules malsonants. I costa una mica d'acostumar-s'hi.

Comentarios

Entradas populares de este blog

EL ÚLTIMO WEYNFELDT, Martin Suter

SANT JORDI 2023. UNES QUANTES RECOMANACIONS BEN VARIADES

Els millors de la dècada (La Vanguardia dixit)