Sant Jordi 2013: 20 Recomanacions i més.

Ja tenim a tocar el bonic dia de Sant Jordi. I com cada any llibreters i editorials treuen les seves paradetes als carrers i ens invaeixen amb les novetats de l'any. Per tal de no ofegar-se entre els inevitables autors mediàtics i els oportunistes de temporada, aquí teniu una llista de llibres que han sortit recentment recomanables i recomanats.

1 - TIERRA, David Vann (Mondadori, 256 pgs)
Després del demolidor Sukkwan Island i el magnífic Caribou Island, arriba la continuació de la trilogia. Com en els precedents, les dures relacions familiars són les protagonistes, aquest cop entre mare i fill. Si es confirma a l'alçada dels altres dos, es una novetat imprescindible, pero no per a tots el públics.

2 - CAPITAL, John Lanchester (Anagrama, 605 pgs)
Al 2005 John Lanchester va escriure la gran El Port de les aromes, una història de Hong Kong en tres èpoques diferents. Ara arriba Capital, un relat coral de vides creuades al Londres del segle XXI. Fa molt bona pinta (ull viu: si us atreviu amb l'original en anglès, l'edicio de Faber &Faber costa deu (10) euros menys. No anem bé.)


3 - LA BÚSQUEDA DEL TESORO, Andrea Camilleri (Salamandra, 224 pgs)
L'enèssim llibre de la sèrie del cínic comisari Montalbano. Aquest cop, segons la sinopsi oficial, s'ha d'enfrontar a "un dels casos més tenebrosos de la seva carrera. Veurem. Com sempre, una festa pels seus seguidors.




4 - AROMAS, Philippe Claudel (Salamandra, 160 pgs)
Comprobat: Caudel alterna novel.les absolutament extraordinàries (Ànimes grises, L'informe Brodeck) amb d'altres no tant afortunades (La néta del sr. Linh). Ara tocaria una d'aquestes, pero esperem que trenqui la norma. Aromas és una col.lecció de relatsa mb l'habitual prosa poètica de l'autor francès.
5 - TELEGRAPH AVENUE, Michael Chabon (Mondadori, 560 pgs)
Per la sinopsi, dos amics que intenten mantenir una botiga de vinils de segona ma a California, el nou llibre de Chabon sebla que segueix les passes de la seva primera i magnífica novel.la, Las asombrosas aventuras de Cavalier y Clay, que va ser premi Pulitzer al 2001.

6 - DESPUÉS DEL TERREMOTO, Haruki Murakami (Tusquets, 192 pgs)
Murakami se centra en els instants posteriors al teratrèmol que va arrassar la ciutat japonesa de Kobe al 1995. Fa temps que he deixat de seguir Murakami, pero em consta que té una legió de seguidors i que no es en absolut una mala proposta.

7 - 11/22/63, Stephen King (Plaza & Janés, 864 pgs)
SK torna a les essències en el seu nou totxo. Un llibre que té l'aroma dels seus primers llibres. Ja l'he començat i m'està agradant. En mini resum, un professor d'institut troba una manera de viatjar a l'any 1958 i, entre altres coses, es proposa salvar el President Kennedy.



8 - MEMORIAS LÍQUIDAS, Enric González (Jot Down books, ?¿ pgs)
El nou llibre de l'autor de Historias de Roma o Historias de Nueva York, antic corresponsal de EL País a aquestes ciutats, és "un llibre misteriós amb històries de periodistes, reflexions sobre l'ofici, disgressions innecessàries  i el record de unes quantes copes". Molt bona pinta.


9 - EL CUERPO HUMANO, Paolo Giordano (Salamandra, 352 pgs)
L'afició es divideix entre els que els agrada Paolo Giordano o l'odien directament. Jo sóc dels primers: a mi em va agradar La soledad de los números primos, així que tinc ganes de veure què tal és el segón llibre de l'autor italià.


10 - MALVADOS, John Connolly (Tusquets, 392 pgs)
John Connolly és un dels més grans de la novel.la negra actual. El seu nou llibre, Malvados, és una rara avis perque no esta protagonitzat pel seu detectiu titular Charlie Parker, pero reuneix els tenes habituals de l'autor. Venjances,
traces sobrenaturals i protagonistes amb passat fosc.

11 - MR. GWYN, Alessandro Baricco (Anagrama, 184 pgs)
Els ultims llibres de Baricco no m'han fet massa el pes, però sempre se li ha de donar una nova oportunitat i Mr. Gwyn no fa mala pinta. Un escriptor d'èxit decideix tot d'una deixar d'escriure. Autobiogràfic?

12 - EL TIEMPO DE LOS HÉROES, Javier Reverte (Plaza &Janés, 608 pgs)
Són molt fan de Javier Reverte quan escriu novel.les de viatges, no tant quan escriu ficció,
pero no ho fa gens malament tampoc. Aquí ens trasllada a la Guerra Civil i ens explica la història de Juan Modesto, un general republicà en plena retirada davant l'atac de les tropes nacionals.

13 - PERDIDA, Gillian Flynn (Mondadori, 576 pgs)
Reconec que no tinc cap referència d'aquesta novel.la, pero m'ha cridat l'atenció. Son d'aquesta mena de llibres que et criden quan entres a una llibreria i de vegades surt bé i d'altres resulta un desastre. Pel que sembla es tracta d'una novel.la clàssica de misteris i intrigues vàries.


14 - LIMÓNOV, Emmanuel Carrère (Anagrama, 400 pgs)
La primera novel.la de Carrère, El adversario, em va agradar molt i no he tornat a llegir res d'aquest autor. Aquí torna a fer servir el mateix esquema de biografia novelada que no saps mai si es ficció o realitat.

15 - MALA ÍNDOLE, Javier Marías (Alfaguara, 440 pgs)
Segons paraules del propi autor: "dado lo poco que he frecuentado el noble arte del cuento, es posible que ya no escriba más y lo que aquí se ofrece acabe siendo la totalidad". No tenia idea de que Marias escrivia contes, pero pot ser una molt bona proposta.

16 - CULPA, Ferdinand Von Schirach (Salamandra, 160 pgs)
Aquesta es la segona part del llibre Crímenes, editat fa un parell d'anys i que em va agradar força. El jutge Von Schirach fa servir la seva experiència per escriure un conjunt de relats que es qüestionen que hi ha de veritat i de fals en els processos judicials.


17 - SACRIFICIO A MOLEK, Asa Larsson (Seix Barral, 454 pgs)
De l'onada de novel.la negra escandinava que ens va invair fa uns anys, Asa Larsson és de les més dignes i llegibles. Aquest és el cinquè llibre de la sèrie protagonitzada per la fiscal Rebecca Martinsson (clar homenatge al detectiu Martin Beck de Sjovall &Waxloo) i pel que he llegit es el millor de tots ells.


18 - TODO OK, Diego Ameixeiras (Xerais, 136 pgs)
El meu amic Diego Ameixeiras publica la seva nova novel.la fora de la serie policíaca
protagonitzada pel detectiu Horacio Dopico. En aquest cas es tracta d'una història de narcotraficants a les costes gallegues. Molt bona pinta.







19 - EUROPESADILLA, Aleix Saló (DEbolsillo, 192 pgs)
La quota gràfica. Aleix Saló amplia la seva visió cínica de la realitat que ja en va mostrar al gran Españistán a la comunitat europea. Amb més text i menys il.lustracions, però.



20 - NOVELAS, Stefan Zweig (Acantilado, 1560 pgs)
I per acabar, una debilitat, ho reconec. Els nois de Acantilado han tingut la gran pensada de reunir totes les noveles curtes del genial Zweig en un volum. Absolutament imprescindible, és bastant probable que sigui en llibre-autoregal d'aquest Sant Jordi.









A tot això cal afegir els llibres que s'han vingut notificant en edicions passades d'aquest Blog,  com Tres noches, (Austin Wright), Victus (Sanchez Piñol), Sorry (Zoran Dvrenkar), La marca del meridiano (Lorenzo Silva), El tango de la guardia vieja (Pérez-Reverte), El imperio eres tú (Javier Moro) o la meravellosa Jo confesso (Jaume Cabré) i que també resulten propostes molt recomanables.

I, sobretot, fugiu com de la peste del desembarcament d'autors mediatics caradures i oportunistes i dels clàssics de l'insult literari com Albert Espinosa, Paulo Coelho, Eduard Punset, Kate Morton, Sara Lark i d'altres de la mateixa calanya.

Comentarios

  1. Gracias por las recomendaciones, una vez más! En la última recopilación que hiciste supe de la existencia del libro de Jaume Cabré, que me está gustando mucho, aunque sufro con algunas historias y me costó pillar el ritmo narrativo. El de King me lo leí en una semana, me encantó sin ser nada fan de sus libros, me parece muy original y sorprendente. Gracias de nuevo!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

SANT JORDI 2023. UNES QUANTES RECOMANACIONS BEN VARIADES

EL ÚLTIMO WEYNFELDT, Martin Suter

EL CUERPO HUMANO, Paolo Giordano