SANT JORDI 2021. RECOMANACIONS PER A TOTHOM I PER A TOTS ELS GUSTOS



Per fi!!! Ja és aqui la Diada de Sant Jordi!
Després d'un any de penúries pandèmiques i malauradament anul·lada l'edició del 2020, arriba el dia més maco de l'any. 
per tal de celebrar-ho com cal, aquí us deixem un bon grapat de sugerències per a tots els gustos i colors. Aquest cop n' hi ha més que habitualment, però és que hem estat un any sense diada i s'han acumulat!
Apa, trieu, remeneu.... i a llegir!


LLIBRES DE BEN APROP



CONSUMITS PEL FOC - Jaume Cabré
Després d' onze anys d'espera, el llibret de Cabré se'ns queda curt. Però és un senyor llibre amb una gran història molt ben explicada. 
LA DONA DE LA SEVA VIDA - Xavier Bosch
Encara que no en sigui gaire fan d'en Bosch, s'ha de reconèixer que escriu força bé i que sempre és el número u en vendes de StJ. L'acabaré llegint.
BOULDER - Eva Permanyer
Segona part del tríptic començat amb Permagel. En la mateixa línia, llenguatge directe i efectiu. Esperem amb ganes el tercer volum.
EL PRIMER CAPITÀ - Enric Calpena
L'historiador Enric Calpena glossa els anys barcelonins de Hans Gamper i la formació i primeres passes del Barça. Molt ben escrit i una peça d'arqueologia imprescindible per a tots els "socis"
CANTO JO I LA MUNTANYA BALLA
L'èxit de la temporada. Prosa poètica, natura i històries que s'entortolligen. No seria el meu estil, però reconec que es un molt bon llibre.
NORUEGA* - Rafa Lahuerta
Premi lletraferit 2020, una història de la València desapareguda en contraposició amb l'actual.
LA FARMACÈUTICA - Carles Porta.
Porta ho està petant tant amb el seu podcast Crims a Catalunya Ràdio com en els seus docudrames a la Tv3. Aquesta és la seva incursió literària aprofitant StJ. Vendrà com a xurros.
IGNOT* - Manuel Baixaulí
La incògnita de la llista. Em crida llegir-la però no en se res ni de crítica ni d' acceptació. Ens la juguem... 


LLIBRES D'AQUÍ AL COSTAT


LA CIUDAD DE VAPOR - Carlos R. Zafón.
Col·lecció de relats inèdits tots al voltant del Cementerio de libros perdidos. Una mica irregular, però valgui com a comiat del gran Zafón.
UN AMOR - Sara Mesa
Una gran història en un poblet de l'Espanya Vaciada. L'ambientació i el personatges t'hi fiquen de ple. Sara Mesa escriu molt bé.
LA FORASTERA - Olga Merino
La mateixa temàtica que l'anterior, però molt més descarnada i cruel. Curiós llegir-los els dos.
HOMBRE AL AGUA - Javier Reverte
Reverte ha estat el millor escriptor de viatges en literatura espanyola sense discussió. I tot que no m'agraden gaire les seves novel·les, serveixi aquesta novetat com a homenatge pòstum al mestre.
LOS OJOS CERRADOS - Edurne Portela
Drama rural i generacional. Ens desperta curiositat perquè ens va agradar molt Mejor la ausencia. A veure... 
TOMAS NEVINSON - Javier Marías
Marias sempre és un repte atractiu. En aquest cas, sembla que ens proposa una reflexió sobre el "no mataràs" i el "què hagués passat si..."
EL HIJO DEL PADRE - Víctor del Árbol
Com sempre en Del Árbol, passats tèrbols, personatges torturats, i una literatura exigent però satisfactòria 
MISS MARTE - Manuel Jabois
Una periodista escriu sobre un aconteixement tràgic que va passar 25 anys enrere i entrevista als protagonistes d'aquell dia. Jabois escriu molt bé i aquesta fa bona pinta.

LLIBRES DE FORA


SALVAR EL FUEGO - Guillermo Arriaga
El millor llibre de l'any passat sense discusió. Ull, que no és fàcil, però és "tremendu"
KLARA Y EL SOL - Kazuo Ishiguro
Qualsevol nou llibre del premi Nobel Ishiguro, que no n'escriu un de dolent ni volent, mereix ser en qualsevol llista de recomanacions.
LA AMANTE DE REMBRANDT - Simone Van der Vlugt
Molt bona trama històrica (i sembla que molt ben documentada) sobre la figura històrica de Geerte Dirx, la parella durant anys de Rembrandt que mai no va ser reconeguda.
LA ANOMALÍA - Hervé Le Tellier
Una gran novel·la en forma de trencaclosques que ha guanyat el premi Goncourt a França
EL PAÍS DE LOS OTROS* - Leila Slimani 
Després del magnífic (i premi Goncourt)  Canción Triste, tenim ganes de llegir aquest. 
OLGA - Bernhard Schlink
Una preciosa història sobre la solitària Olga al llarg de la seva vida a l' Alemanya d'entreguerres (i pre-guerra). 
HARVEY* - Emma Cline
Ens va deixar un bon regust amb Las Chicas i el seu estil de ficció no ficció. Ara s'hi posa amb la història del nefast Harvey Weinstein.  
YOGA - Emmanuel Carrière
A Carrière t'hi has d' acostar amb compte. Igual et fa una obra mestra que una llauna infumable. Aquí ho deixo, però ull. Amb precaució.
LA HERENCIA - Vigdis Horth
Tremenda història de disputes familiars al voltant d' una herència a la Noruega actual i que ha guanyat tots els premis literaris al seu país 
LAS TINIEBLAS Y EL ALBA - Ken Follett
Preqüela de la mítica Los Pilares de la Tierra. Mateixa localització, mateixa ambientació, personatges nous. Una festa per l'amant de la novel·la històrica. 
EL ARTE DE PERDER - Alice Zeniter
La història d' una família algeriana des de que ha de fugir dels conflictes dels anys 60 al seu pais fins als problemes alhora d' instal·lar se a la Normandia. Colpidora la descripció de la guerra d'independència a un poblet algerià.
EL MURO - John Lanchester
Lanchester canvia de registre de manera radical: aquí ens presenta una molt interessant ucronia d'una societat obsessionada per la seguretat i la protecció digne del millor Ballard.
HAMNET* - Maggie O'Farrell
S'ha endut una pila de premis aquest any i fa molt bona pinta. Barreja èpoques isabelines, amb Shakespeare i demés personatges, i actuals. 
EL CONSENTIMIENTO - Vanessa Spingora
Tremenda història en primera persona sobre la relació d'una adolescent i un escriptor famós.
NARANJAS AMARGAS - Claire Fuller
Una trobada de tres personatges i una imponent casa rural anglesa al final dels anys 60. Ben curiós.
NUESTRA PARTE DE NOCHE - Mariana Enríquez 
La fugida d'un pare i un fill d'argentina amb el rerafons de la mort de la mare en extranyes circumstàncies. Força perturbador, però ha d'haver de tot, oi?

LITERATURA NEGRA I DE MISTERI


TRES - Dror Mishani
En la millor tradició de la mestra Highsmith, una història sorprenent per la seva construcció i que enganxa fins el final.
LA NENA - Carmen Mola
Conclusió de la trilogia de la inspectora Elena Blanco. Força bé si no li mires gaire les costures. 
EL OSCURO ADIÓS DE TERESA LANZA - Toni Hill
Hill millora en cada llibre, lluny ja de les aventures del Inspector Salgado. Aquí ens presenta una embolicada trama entre famílies aparentment benestants on no tot és com sembla. 
LA NATURALEZA DE LA BESTIA - Louise Penny
Els "domestic noirs" canadencs de l' Inspector Gamache són sempre molt celebrats. I es que són molt bons. Aquesta és la darrera entrega, la que fa 11 (però es por llegir de manera individual tranquil·lament)
LA RED DE PROTECCIÓN - Andrea Camilleri
Van sortint volums del mític comissari Montalbano. Aquest és el que fa 25, i ja només en queden dos per publicar. Quina pena. 
MI DULCE NIÑA* - Romy Hausmann
Sembla que es tracta d'una nova volta sobre el tema de personatges retinguts / segrestats. Però amb molt bones crítiques.
FLORES SOBRE EL INFIERNO* - Ilaria Tuti
Primer volum publicat aquí de la sèrie de la comissària Teresa Battaglia localitzada als Alps Italians. Bona pinta
ANTIGUA SANGRE - John Connolly
Vaig retrassat. Aquest és el num.16 de les aventures del detectiu Charlie Parker i jo vaig pel 14. Aquí sembla que Charlie i els seus col·legues visiten Anglaterra. Ja era hora!
LOS GUARDIANES - John Grisham
L'entrega bianual del rei del thriller judicial. No sé com s'ho fa, però sempre (amb comptades excepcions) presenta trames originals i diverteix molt. Un advocat junior es dedica a reobrir casos tancats que creu que son injustos.
LA MADRINA - Hanneloyre Cayre
Guanyadora del premi Staunch 2019, un altre misteri de múltiples voltes i girs de guió que fa bona pinta.
UN TÍO CON UNA BOLSA EN LA CABEZA - Alexis Ravelo
Noir Canari que està tenint força èxit i bones crítiques. De corrupcions municipals i polítiques.
EL HOMBRE DE CALCUTA - Abir Mukherjee
Novel.la negra a la India colonial, primera de la sèrie del detectiu Sam Windham. Original, si més no. I si ens ho presenta Salamandra Black, és garantia de qualitat. 

NO FICCIÓ


NO DIGAS NADA - Patrick Radden Keefe
El fenomen editorial de la temporada, un colpidor llibre sobre la cronologia dels anys dels "Troubles" a Irlanda del Nord des del punt de vista d'una de les seves protagonistes.
EL INFINITO EN UN JUNCO - Irene Vallejo
Molt bona recopilació d' escrits molt breus sobre llibres, literatura, biblioteques i bibliohistòria. 
MESSI ES UN PERRO Y OTROS RELATOS. Hernán Casciari
No és novetat però ha estat tota una troballa! El Gordo Casciari recopila diversos articles apareguts al seus Blogs que barregen molt humor, tendresa i nostàlgia. Els articles sobre futbol són una festa per a qualsevol afeccionat.
A PROPÓSITO DE NADA - Woody Allen
Genial autobiografia del genial Woody Allen. Imprescindible per a qualsevol que en sigui fan (com jo) . Se'l reconeix a cada pensament i a cada anècdota.
EL CUERPO HUMANO - Bill Bryson
Quan Bryson s'hi posa a explicar alguna cosa, s'hi posa. Ja ho va fer amb els viatges, l'Univers, les coses quotidianes i ara amb el cos humà. Imprescindible per a saber-ho absolutament tot de la matèria.
LOS ÚLTIMOS PIANOS DE SIBERIA* - Sophy Roberts
pel que sembla és una barreja de literatura de viatges (buscant pianos per Sibèria) i història de la música. Sembla molt curiós.
HASTA EL FINAL DEL TIEMPO - Brian Greene
Ull. Divulgació heavy metal. Greene és el millor amb diferència en això de la física i la cosmologia. Però es por fer àrid pels no habituats. 
BEBER O NO BEBER - Lawrence Osborne
El gran viatger i alcohòlic Lawrence Osborne s' embarca en un viatge pel països on beure alcohol és prohibit i explica les peripècies per prendre una copa on no es pot. Divertidíssim. 
LA MEMORIA DEL ARARAT - Xavier Moret
Moret continua viatjant i engrescant-nos amb les seves històries. En aquesta ocasió en un curiós viatge per Armènia i Nagorno-Karabakh
UNA CIERTA IDEA DE MUNDO - Alessandro Baricco.
El gran Baricco aprofita una mudança per glossar els llibres que més li han agradat en la darrera dècada. Una festa de la literatura.

Comentarios

Entradas populares de este blog

EL ÚLTIMO WEYNFELDT, Martin Suter

SANT JORDI 2024. RECOMANACIONS PER A TOTHOM I TOTS ELS (BONS) GUSTOS.

SANT JORDI 2023. UNES QUANTES RECOMANACIONS BEN VARIADES