Svetlana Alexiévich, premi Nobel de literatura 2015

Coneixeu a aquesta bona senyora? No? Doncs és la Premi Nòbel de literatura de 2015. Heu llegit alguna novel.la seva? No? Algun llibre de qualsevol mena? Tampoc? Tranquils, jo estic com vosaltres.

Resulta que cada dos o tres anys l'acadèmia responsable de lliurar el guardó que reconeix tota la carrera d'un autor es posa estupenda, busquen un complert desconegut i el premien. I no és una impressió meva, que consti, Buscant els llibres que les editorials espanyoles han publicat de la sra. Aleixevich resulta que només en trobem un, Voces de Chernobil, l'any 2006. Que no dubto que sigui un gran llibre de compromís i denúncia (això et dona molts punts per guanyar el premi) pero sospito que estem parlant d'una autora una mica minoritària.

Això sí, blogs i pàgines "culturetas" (El País, El placer de la lectura, Huffington... i en breu article a Jotdown: apostem?) ja estan glossant la figura de l'autora bielorusa com si fossin seguidors de tota la vida i tinguessin tots els seus llibres a la tauleta de nit. "Una obra que és un monument al valor i al patiment en el nostre temps" he arribat a llegir. En fí, millor per ells, ja que una de les seves autores de tota la vida ha aconseguit el Premi Nòbel. I millor per les editorials que van apostar per ella i per tots els desconegudíssims dels darrers anys (Mo Yan, Tomas Transtromer, Herta Muller...)

En fi, que l'any que ve toca un autor més "mediàtic", així que no perdem l'esperança que li donin el premi a Paul Auster d'una vegada.

Comentarios

Entradas populares de este blog

SANT JORDI 2023. UNES QUANTES RECOMANACIONS BEN VARIADES

EL ÚLTIMO WEYNFELDT, Martin Suter

EL CUERPO HUMANO, Paolo Giordano