SANT JORDI' 17: 30 +1 +9 recomanacions i pistes per a la Diada.



Doncs ja la temin aquí! La Diada de Sant Jordi! Dia de llibres, roses signatures, autors estressats, pseudoautors mediàtics, gent, més gent, encara més gent i, sobre tot, un dia bonic per passejar i gaudir. I com cada any i ja és tradició, aquí teniu trenta-una recomanacions, idees, llibres que m'han cridat l'atenció... alguns llegits, alguns no, altres de fullejats, de vistos a altres blocs o pàgines... En fí, una mica de tot. Vosaltres mateixos, entreu i remeneu. I Feliç Sant Jordi!
NOTA: Al final del  post hi inclouem uns suggeriments de col.laboradors que han arribat via FB. I si algú en té més, endavant!









QUAN ARRIBA LA PENOMBRA, Jaume Cabré. *
Primera publicació de Cabré des de l'impressionant Jo Confesso del 2011. Segons paraules de l'autor, va quedar esgotat després de la publicació i sense esma per fer més novel.les. D'aquí que de moment ens haguem de conformar amb aquest volum de relats.








4, 3, 2, 1, Paul Auster.
Per ara només disponible en anglès, pero el llibre del millor autor viu havia d'aparèixer aquí, obviament. Atzars i casualitats en les vides de 4 nois. La traducció no serà a les llibreries fins al setembre.








LA SED, Jo Nesbo.
el número 11 de la sèrie del comissari Harry Hole, que fa arribar al seu màxim amb Muñeco de nieve però que manté un nivell de qualitat molt alt. En aquest cas haurà d'investigar l'assasinat d'una advocada.








EL JUEGO DE LA LUZ, Louise Penny
El nou llibre de l'autora canadenca és el tercer que es publica aquí però fa el número cinc en la sèrie original del comissari Armand Gamache, cap de la Sureté del Quebec. Vaig  llegar l'anterior, entrerrad a los muertos i em va agradar.








RECURSOS INHUMANOS, Pierre Lemaitre
Un cop acabada la magnífica sèrie del comisari Verhoeven, Lemaitre torna a la novel.la de gènere com millor sap fer-ho, amb una historia de canvis continuats de guió i de la que no saps mai cap a on ha de tirar.








EL SALVAJE. Guillermo Arriaga *
L'escriptor mexicà és més conegut en la seva faceta de guionista, quasi sempre de les pelis de Iñárritu, però també és un sòlid novelista. Em va agradar molt El Búfalo de la noche, de 1999, i aquesta pinta bé: és una historia de venjances.








UN NIDO DE VÍBORAS, Andrea Camilleri *
Una aventura del comisari Montalbano a l'any no fa mal. Aquest és el llibre número 25 de la sèrie i segur que no decepciona.








CÁSCARA DE NUEZ, Ian McEwan. *
Vaig agafar el gust per McEwan a Expiación (2001) i cada novel.la del autor anglès suposa una sorpresa, tant per la novetat on per la seva varietat de temàtiques. Pel que sembla, aquest cop ha escrit un llibre a mitges entre la comèdia i el misteri.








EL BANQUETE  CELESTIAL, Donald Ray Pollock *
Aquest és l'èxit de la temporada entre la "modernitud" i, tot i així, fa bona pinta. Diuen que és un western barreja de Faulkner i Cormac McCarthy. A veure.








CANCIÓN DULCE, Leila Silmani
Aquest llibre és el guanyador del prestigiós Premi Goncourt de 2016, la qual cosa sempre és una garantía. És la tercera novel.la de l'autora franco marroquina i pel que he llegit es tracta d' un thriller domèstic.








EL UNIVERSO EN TUS MANOS, Christophe Galfard
Com diu la faixa, és un viatge apassionant als límits del temps i l' espai. I és cert. D'una manera entenedora, ens explica els últims avenços en astrofísica i física teórica. És, per a mi, l'assaig científic de l'any.








EL MONARCA DE LAS SOMBRAS, Javier Cercas.
No en sóc jo gaire de l'escriptor gironí, (tot i que Soldados de Salamina em va agradar) però no podem negar que té legió de seguidors. Aquí, Cercas torna a la Guerra Civil amb aquest estil tant seu de falsa biografía.








MITJA VIDA, Care Santos.
El Premi Nadal 2017 fa molt bona pinta. Es tracta de la historia de cinc amigues des dels temps a  l'internat, als anys 50 fins al final de la transició.








BAJO EL ÁRBOL DE LOS TORAYA, Philippe Claudel. *
L'autor de la mítica Almas Grises torna a la novel.la, i això sempre és motiu de satisfacció i de lectura obligatòria. Un cineasta amb un passat difícil busca refugi a una remota illa indonèsia.








EL SIMPATIZANTE, Viet Thanh Nguyen *
El premi Pulitzer de 2016 i una de les novel.les de més èxit als EEUU. Explia la historia d'un agent doble a la guerra del Vietnam, donant-li un altre punt de vista a la visió clàssica nord-americana.








LOS MANDIBLE, UNA FAMILIA, Lionel Shriver
Finalista del premi Pulitzer del 2016. Es tracta d'una ucronia satírica de la societat americana a través d'una familia. Curiós seudònim el de l'escriptora Margaret Ann Shriver, que segons he llegit es va canviar el seu nom real de jove perque no li agradava.








MAC Y SU CONTRATIEMPO, Enrique Vila-Matas. *
Llegir al barceloní Vila Matas és sempre un repte, que resulta molt satisfactori si entres en el joc que et proposa. En aquest cas sembla que será més fácil perqué es tracta d'una comèdia.








AVISO DE MUERTE, Sophie Henaff.
El segon volum de les aventures de la Brigada Capestan. No he llegit el primer però en tinc bones referències. Segons diuen les critiques, som davant de "la nova veu de la novel.la negra francesa"








LAS CHICAS, Emma Cline
Curiós relat de l'abducció d'una noia per part d'una secta a la California dels anys 60 (amb un clar paral.lelisme amb una de ben real) que defuig dels tòpics més escabrosos i que es llegeix amb molt d'interès.








LA BIBLIOTECA DE LOS LIBROS RECHAZADOS, D. Foenkinos
Una biblioteca on portar els llibres no publicats, un escriptor secret, un altre de frustrat, una editora tossuda... històries de personatges curiosos a l'estil de Daniel Pennac i els seus Malausenne.








LA ESPOSA JOVEN, Alessandro Baricco
Baricco és un dels que sempre mereix estar a les recomanacions, encara que tinc notícies de que aquesta no seria de les seves millors novel.les. Jo no l'he llegida encara, pero sé que té lectors fidels.








DPTO. DE ESPECULACIONES, Jenny Offill.
La sorpresa agradable de la temporada (ressenyat en aquest Bloc fa ben poc). Una historia matrimonial narrada a base d'aforismes i pensaments curts, aparentment dispersos pero que formen un relat ben sòlid.








SOL DE MAYO, Antonio Manzini. *
La quarta entrega de les aventures del malencarat i irònic comisari Schiavone exiliat a un poblet dels alps italians. La sèrie és cada vegada millor, així que aquest llibre es converteix en obligatori








EL SETÈ ÀNGEL, David Cirici. *
El Premi Sant Jordi sempre cal tenir-lo en compte pel seu prestigi i independencia. Aquest any tenim una novel.la que parla de la culpa familiar. Pinta a drama pero valdrà la pena fer-hi una ullada.








ACUARIO, David Vann *
Després d'una treva a la seva anterior novel.la, on explicava una historia entre les aventures i el thriller, Vann torna al seu tema preferit: les relacions familiars malaltisses. A veure què tal.








EFECTO DOMINÓ, Olivier Norek
A l'estil de la nova novel.la negra francesa representada per Pierre Lemaitre, Norek fa un joc de miralls on res és el que sembla i tot són girs argumentals. Trepidant.







EL LAGARTO NEGRO, Edogawa Rampo *
La curiositat de la llista. Rampo és un autor clàssic de la novel.la negra japonesa dels anys 30 que recull els clàssics occidentals (Conan Doyle, Rohmer, Poe) barrejats amb el pulp americà. A descobrir.








CAFÉ AMARGO, Simonetta A. Hornby
La resposta siciliana als celebèrrims llibres d'Elena Ferrante. Una historia familiar que s'allarga per tot el segle XX.








ME LLAMO LUCY BARTON, Elizabeth Strout
El drama familiar de l'any (que ha tingut força èxit) Una noia ingressa malalta a un hospital i durant cinc dies parlarà amb la seva mare de temes que mai s'han arribat a explicar l'una a l'altra.








YUGOSLAVIA, MI TIERRA, Goran Vojonovic *
Un fosc secret familiar fa que un noi revisqui la guerra dels balcans i la historia de Iugoslavia i les republiques balcàniques abans i després de la guerra. Fa pinta de duret.








I el llibre friki de propina:
EL LIBRO DE LA MADERA, Lars Myyting
Aquest llibre ha estat un best seller als països escandinaus (no és broma) i parla precisament d'això. De la fusta en totes les seves variants. De la llenya, de la construció en fusta, de fer foc... No es pot no tenir-lo.


SUGGERIMENTS DE COL·LABORADORS:








FARISHTA, Marc Pastor
(De KittyWu)
Segons l'editorial: "Un punt de partida apassionant, girs argumentals imprevisibles i una imaginació pròpia dels mestres del thriller fantàstic".








PROFESSIÓ DEL PARE, Sorj Chalandon
(De Rubén)
Segons l'editorial: "Inspirada en la seva pròpia infantesa, relata de manera colpidora com la fantasia del nen que va ser fou estalonada pels deliris patològics del seu pare fins a situar-se, tots dos, al caire de la bogeria compartida".








DONA AL PUNT ZERO, Nawal El Saadawi.
(De Raquel)
Segons l'editorial: "Escrita a partir d’una història real, relata la vida de la Firdaus. Acusada d’haver assassinat un home espera al corredor de la mort mentre explica la seva existència marcada per l’explotació"








LA ESPANTOSA INTIMIDAD DE MAXWELL SIM, J. Coe
(D'Esther NZ)
Segons l'editorial: "Una colpidora odisea que juga (amb una certa crueltat) amb les nostres idees de ficció. Amb moments de farsa a l'estil Wodehouse amb intel·ligents moments de condol pel nostre ritme de vida actual".








LOS CINCO Y YO, Antonio Orejudo *
(De Kitty Wu)
Segons l' editorial: "Una novel·la original que es disfressa de memòries d'infància o d' inquietant ficció de denuncia i juga entre l'anècdota i la sátira. Ret homenatge i passa comptes a la seva generació, la dels 60".








TODO ESTO TE DARÉ, Dolores Redondo
(De Raquel)
Segons l'editorial: "Una mort inesperada. Un fosc secret familiar. Cercar de la veritat al cor d'una terra llegendària, la Ribeira Sacra".
És el premi Planeta 2016.








TIERRA DE CAMPOS, David Trueba
(De Kitty Wu)
Segons l'editorial: "Els mecanismes habituals de Trueba: diàlegs, humor àcid, un estil literari que juga amb envejable naturalitat i fluidesa  entre la reflexió i la simulació de parles i codis"








LOS RITOS DEL AGUA, Eva Gª Saenz de Urturi
(De Raquel)
Segons l'editorial: "Kraken ha d'aturar un assasí que imita els "Ritos del Agua" a llocs sagrats del País Vasc i Cantàbria. Les seves víctimes són dones embarassades".
Segona part de la trilogía de La ciudad blanca.








LA PIEDRA DE LA PACIENCIA, Atiq Rahimi
(De Pepe)
Segons l'editorial: "La Pedra de la paciencia és a la Meca, pero en un poble d' Afganistán, la Pedra és un home inconscient amb una bala al clatell. La seca dona és la seu costat tirant-li en cara haver seguit la crida a les armes i quedar-se en estat vegetal. Pero allà continua cuidant-lo i parlant-li.
Publicat al 2010, és Premi Goncourt del 2008.

Comentarios

  1. Mil gracias por las recomendaciones, qué de cosas que leer, qué poco tiempo!!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

SANT JORDI 2023. UNES QUANTES RECOMANACIONS BEN VARIADES

EL ÚLTIMO WEYNFELDT, Martin Suter

EL CUERPO HUMANO, Paolo Giordano