Les llibreries més boniques del món.

De l'edició digital de la BBC, secció cultura, ens arriba una fantàstica llista de les que ells consideren les llibreries més boniques del món. Personalment no n'he visitat cap i m'encantaria perdre'm-hi. Ja tenim (una altra) excusa per viatjar... Jo hi hagués afegit la recordada Llibreria Canuda, amb les seves piles de llibres usats de tots els temes i gèneres i que feia aquella olor tant característica a llibre antic, però malauradament va tancar el Novembre de 2013 per deixar pas a una botiga clònica de roba. Us deixo una selecció de les que més m'han agradat.

1 - EL ATENEO, Buenos Aires, Argentina.
Els visitants poden anar de l'escenari a les planes (*) en aquest icon argentí. Construit com a teatre, el Gran Splendid, al 1919 es convertí en cinema l'any 29. El Ateneo convoca al lector dramàtic. Amb frescos al sostre, parets gravades i telons de vellut vermell, ha sabut retenir l'esplendor original. Els clients poden seure a les llotges per curiosejar amb comoditat.
(*) Joc de paraules, a l'original: "from stage to page"

2 - LIBRERIA ACQUA ALTA, Venècia, Itàlia.
Pot ser que aquesta sigui l'única llibreria a sota l'aigua? La seva localització al costat d'un canal significa un nivell d'organització extra pels empleats: El propietari, sempre amb botes d'aigua, ha de moure els llibres a les prestatgeries més altes durant les inundacions regulars. La fotògrafa que va fer la foto al 2013 va dir: "Venècia està inundada. La gent camina pels carrers amb mig metre d'aigua i els edificis estan protegits amb taulons, pero la llibreria segueix oberta i en el seu element".

3 - EL PÉNDULO, D.F., México.
Aquesta llibreria ofereix una cultivada manera d'evitar la calor del D.F. Els clients poden fullejar pels prestatges dels dos pisos o seure a la cafeteria sentint música en directe. Al 2013 la cadena va celebrar el seu 20è aniversari alliberant 1000 llibres amb l'ex libris: "Aquest es un llibre lliure. Llegiu-lo i returneu-lo a un altre lloc públic".

4 - LIVRARIA LELLO, Porto, Portugal.
La llibreria va obrir al local de l'antiga biblioteca Chardron a finals del segle XIX. El seu espai Art Noveau està dominat per l'escala corbada amb fusta gravada a joc amb els gravats a parets i columnes també de fusta. Els vitralls amb motius vegetals i una lluminària amb el monograna del fundador, José Lello rematen l'aspecte eclesiàstic.

5 - BART'S BOOKS, California, EUA.
La que s'autoproclama la "més gran llibreria a l'aire lliure del món" va obrir l'any 1964 gràcies a Richard Bartinsdale, que va deixar caixes de llibres al carrer per vendre els títiols que no volia. Els vianants podien deixar els diners en unes llaunes de cafè. Ara, la llibreria te al voltant d'1.000.000 llibres molts dels quals son venuts per aquest sistema, apart d'un pati central on els curiosos poden jugar als escacs a l'ombra d'una pomera.

6 - SHAKESPEARE & CO., París, França.
"I must go down where all the ladders start in the foul rag and bone shop of the heart": La frase és de WB Yeats i presideix la web de la llibreria, un lloc que fa alguna cosa més que ventre llibres. El nom ve d'un local que freqüentaven Pound, Hemingway i Joyce als anys 20 i va ser oberta a la Rive Gauche al 1951 per l'americà George Whitman i dirigida per la seva filla Silvia des de la seva mort al 2011. Va ser lloc de trobada dels escriptors Beat dels anys 50. Whitman permetia que escriptors i artistes de pas s'allotgessin al local, que també funciona com punt d'intercanvi.

7 - HONESTY BOOKSHOP, Hay-On-Wye, Gal.les.
La diminuta ciutat de Hay-On-Wye es un punt de trobada bibliòfil. El seu festival de literatura que data del 1988 va ser qualificat pel President Clinton com "el Woodstock de la ment". Als estrets carrerons hi ha més de 30 llibreries, la més sorprenent de totes és la que hi ha als jardins del castell medieval. I tots els beneficis es destinen a la restauració del castell.

Comentarios

Entradas populares de este blog

EL ÚLTIMO WEYNFELDT, Martin Suter

SANT JORDI 2024. RECOMANACIONS PER A TOTHOM I TOTS ELS (BONS) GUSTOS.

SANT JORDI 2023. UNES QUANTES RECOMANACIONS BEN VARIADES